Sanitas Constanța

BUGETARII LA DIETĂ

Acordarea indemnizaţiei de hrană este prevăzută de art. 18 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și reprezintă a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.
Teoretic, indemnizația de hrană trebuia să crească automat cu fiecare majorare a salariului minim brut, însă cuantumul ei a fost înghețat prin ordonanțe de urgență, la nivelul salariului minim brut din 2019, mai exact 347 lei.
Cei 347 de lei reprezintă valoarea brută a indemnizației de hrană, aceasta fiind asimilată salariilor, adică din această sumă se rețin impozit și contribuțiile obligatorii rezultând imensa sumă netă de 190 lei/lună, respectiv 9,5 lei/zi.
Salariaţii din mediul privat, regiile autonome, companiile naționale, instituțiile financiare…..etc, beneficiază de tichete de masă, iar valoarea acestora a crescut începând cu 1 iulie 2022 la 30 de lei/zi, iar Guvernul intenționează să majoreze de la 1 iulie 2023 cuantumul acestora la 40 de lei/zi. Mai mult, tichetele de masă, spre deosebire de indemnizația de hrană se impozitează cu 10 % și nu li se aplică contribuții astfel încât bugetarii primesc acum doar o treime din valoarea tichetului de masă iar de la 1 iulie 2023 vor primi doar un sfert.
Nu înțelegem rațiunea Guvernului României care a ignorat legea și a înghețat indemnizația de hrană pentru bugetari la 9,5 lei/zi concomitent cu majorarea tichetelor de masă pentru ceilalți salariați la 40 lei/zi în condițiile majorării preţurilor tuturor produselor alimentare și scăderii semnificative a puterii de cumpărare pentru toți românii. Reamintim că până la apariția Legii 153/2017 salariații din sănătate beneficiau de tichete de masă.
Poate de data aceasta GUVERNANȚII ÎNȚELEG SĂ CORECTEZE URGENT ACESTE DISCRIMINĂRI care generează frustrare și tensiuni și care ne împing inevitabil către proteste și grevă.

Împreună suntem mai puternici!
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța