Federaţia SANITAS din România a convocat pentru luni, 5 septembrie, o şedinţă extraordinară a Biroului Executiv pentru a stabili, de urgenţă, planul de acţiune ca urmare a atitudinii cel puţin sfidătoare a miniştrilor sănătăţii şi al muncii şi implicit a întregului Guvern faţă de solicitările noastre.

În săptămâna 8-14 august, reprezentanţii Federaţiei au purtat, în două runde, discuţii cu miniştrii mai sus amintiţi, referitor la posibilităţile de rezolvare a nedreptăţilor generate de OUG 20/2016. Negocierile au fost de multe ori foarte aprinse iar membrii Biroului Executiv prezenţi au fost asiguraţi, cu discursuri elaborate şi calcule iscusite că, spre exemplu, situaţia TESA din sănătate nu se poate rezolva printr-o nouă OUG.

Descoperim cu stupoare, la publicarea OUG 43/2016 că ceea ce nu este posibil pentru anumite categorii de salariaţi este posibil pentru altele. Descoperim că salariaţii din ministere sunt consideraţi a fi o categorie net superioară tuturor celorlalţi salariaţi şi că pentru ei orice este posibil, mai ales atunci când e necesară fidelizarea lor în pragul unor alegeri generale gestionate pentru prima dată în România democratică de o „administraţie centrală apolitică”.

Constatăm cu profundă dezamăgire lipsa de bună-credinţă şi onestitate a celor cu care am negociat, ba mai mult, constatăm lipsa de respect a acestora faţă de salariaţii care deservesc instituţiile pe care le au în subordine.
În această situaţie, vom propune organelor noastre de conducere un plan ferm de acţiuni sindicale care va culmina cu greva generală într-un sistem sanitar public şi aşa extrem de bulversat şi unul de asistenţă socială aflat aproape în colaps…
Atenţionăm toţi decidenţii acestui moment că am obosit să credem în buna-credinţă a lor, că am obosit să sperăm la mai bine şi să aşteptăm momentul potrivit.

Ne cerem anticipat scuze pacienţilor noştri şi îi asigurăm în acelaşi timp că nu vom lăsa nepăsarea guvernului tehnocrat să se transforme în servicii de sănătate din ce în ce mai proaste.

Suntem pregătiţi să trecem la acţiune şi să ne apărăm şi revendicăm drepturile dincolo de masa verde a negocierilor.

Biroul de Presă al Federaţiei SANITAS din România