DE CE PROTESTĂM?

0
334

Opinia publică, reprezentanții media, pacienții, beneficiarii și nu numai, ne întreabă de ce declanșăm conflictul colectiv de muncă și de ce putem ajunge la greva generală. Pentru că:

1. NU VREM SĂ SE REPETE EVENIMENTUL DE LA MATERNITATEA GIULEȘTI.

Reamintim că în 2009, Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă să suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante şi să permită ocuparea unui singur post la şapte posturi vacantate. Decizia a fost menţinută atât în 2010, cât şi în 2011.

Pe 16 august 2010, într-o perioadă în care deficitul de personal era critic, în salonul de terapie intensivă nou-născuți, unde erau internați 11 copii cu probleme medicale, 8 dintre ei în incubatoare, cu o singură asistentă de serviciu, a izbucnit un incendiu devastator, în urma căruia șase nou născuți au decedat și cinci au suferit arsuri grave.

Această tragedie n-ar fi existat dacă angajările nu erau suspendate iar în reanimare erau în permanență minim două asistente, deși normativul de personal în vigoare la acea dată prevedea pentru terapie intensivă nou nascuti, 1 asistentă la 3 pacienți/tură.

Potrivit motivării instanței: Blocarea nediferenţiată a posturilor în sistemul bugetar, fără o analiză responsabilă a situaţiei din fiecare sector, a accentuat situaţia deja grea în care îşi desfăşurau activitatea medicii şi asistentele din spitalele publice, creând astfel o criză fără precedent, de natură să pună în pericol viaţa pacienţilor”(sursa: Digi24.ro).

Asistenta Florentina Cîrstea a fost singura persoană care a fost condamnată la închisoare cu executare. Nimeni din Guvernul României nu a răspuns dar moral vine le aparține.

Aceasta strategie a Guvernului României de a economisi bani prin suspendarea concursurilor este extraordinar de periculoasă și păguboasă, în primul rând pentru pacienți și beneficiari, deoarece afectează în mod direct siguranța și calitatea actului medical și al îngrijirilor acordate, dar și pentru personalul angajat, afectând starea de sănătate a acestuia.

ACUM NE AFLĂM ÎN ACEEAȘI SITUAȚIE. În 2023 s-au făcut memorandumuri justificate pentru deblocarea a 14000 de posturi doar în sănătate, majoritatea acestora fiind respinse.  

TRAGEDIA SE POATE REPETA ÎN ORICE MOMENT.

Solicităm deblocarea imediată a angajărilor în sănătate și asistență socială pentru a angaja personal pe toate posturile solicitate prin memorandumuri, pentru ca tragedia de la Giulești să nu se mai repete.

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *