În Monitorul Oficial al României nr. 352/06.04.2021 a fost publicată Legea nr. 59/2021 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 182/2020 pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, (….).
Legea a adus următoarele următoarele modificări :
Conform art. 4 al. 1 personalul din unitățile sanitare publice beneficiază de zilele libere, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului.
Conform art. 4 al. 3 majorarea salarială în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut, pentru perioada in care cursurile sunt limitate sau suspendate se acorda numai în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere.
Conform art 4 al 11 FAMILIILE MONOPARENTALE pot opta fie pentru acordarea de zile libere, fie pentru acordarea majorarii salariale în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut, pentru perioada in care cursurile sunt limitate sau suspendate fără ca aceste drepturi să poată fi cumulate pentru aceeași perioadă.
Numărul zilelor libere se stabilește în funcție de perioada prevăzută:
– de hotărârea comitetului pentru de situaţii de urgenţă, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ/de educație timpurie antepreșcolară, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității;
– de hotărârea conducerii unităţii de învăţământ, în cazul în care cursurile sunt limitate sau suspendate ca urmare a apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire în unitate. În această situaţie, părintele va depune la angajator şi o copie a deciziei conducerii unităţii de învăţământ.
Prevederile ordonanței se aplică şi în cazul limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, în situaţiile reglementate prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii emis în temeiul art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 141/2020.
De asemenea, prevederile ordonanței se aplică pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învățământ sau a activității serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021.
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța