Pe 28 iunie 2017 a fost promulgată Legea salarizarii 153/2017, o lege care a creat multe așteptări în Sănătate și Asistență socială dar care s-a dovedit o sursă de omisiuni, inechități și discriminări între diferite categorii de angajați din cele două sectoare.
Acestă lege trebuia construită cu multă transparență, pe calea dialogului şi a negocierii cu partenerii sociali, sindicate și patronate, proces în care noi sindicaliștii am fi avut ocazia legală să prezentăm puncte de vedere bine fundamentate și documentate. Dacă guvernanții ar fi implicat partenerii sociali legea salarizării ar fi fost mult mai bună, unitară, echitabilă, clară respectând același buget salarial alocat. În schimb Guvernul, ca SĂ EVITE DIALOGUL ȘI NEGOCIEREA CU SINDICATELE s-a spălat pe mâini şi a pasat legea Parlamentului unde aceasta și-a pierdut caracterul de LEGE UNITARĂ.
Aveam nevoie de o lege a salarizarii unitare, dar de una clară și dreaptă, care să repare dezechilibrele. Ce am primit ?
• o lege făcută pe genunchi, care nu este susținută de un studiu de impact asupra afectării veniturilor bugetarilor.
• o lege care bulversează sănătatea și asistența socială, care adâncește dezechilibrele și care dezbină echipa medicală.
• o lege cârpită cu diverse ordonanțe de urgență care au generat alte discriminări, mult mai grave.
• o lege care a poziționat într-o situație umilitoare multe categorii profesionale și care nu respectă nici măcar principiile enunțate în conținutul ei.
ACORDAREA CREȘTERILOR SALARIALE
1 martie 2018, medicii, asistenții medicali și ambulanțierii au beneficiat de salarizare la nivelul anului 2022; celelalte categorii profesionale din sănătate și asistență socială urmau să primească majorări salariale gradual până în anul 2022.
2020 personalul din sistemul sanitar care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician, psiholog, fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut şi profesor CFM au beneficiat de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022. Celelalte categorii profesionale din sănătate și asistență socială au fost discriminate și condamnate să aștepte majorările salariale în tranșe până în anul 2022.
2021 guvernanții, nu au respectat legea salarizării și au blocat creșterile salariale.
2022 – majorări salariale nesemnificative, respectiv ¼ din dreptul prevăzut de lege categoriilor profesionale din sănătate și asistență socială din Anexa 2, au înghețat salariile personalului TESA, sporurile și indemnizația de hrană.
Avem astăzi o echipă medicală divizată, în care unii beneficiază de creșteri salariale la maximul din grilă, iar alții nu primesc nici ce li s-a promis și este prevăzut de lege! Disparitățile dintre diferitele categorii profesionale sunt enorme și evidente. Nu putem face act medical de calitate și nu putem acorda îngrijiri corespunzătoare într-o unitate în care echipa care conlucrează la reușita actului medical/de îngrijire este tratată diferențiat, unde sporurile sunt aplicate diferențiat, unde unele salarii au fost majorate iar ceilalți salariați sunt condamnați să aștepte …. nu știm până când….
Federația SANITAS a solicitat și solicită în continuare acordarea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială la nivelul maxim în grilă și raportarea sporurilor la salariul de bază pentru toți angajații.
Împreună suntem mai puternici!