Pe 28 iunie 2017 a fost promulgată Legea salarizarii 153/2017, o lege care a creat multe inechități, de omisiuni și discriminări între diferitele categorii de angajați din sănătate și asistență socială. Continuăm să prezentăm tratamentul discriminatoriu aplicat salariaților din cele două sisteme, situație care nu mai este regăsită în nici-un alt sector bugetar.

ÎNGHEȚAREA SPORURILOR

          Un efect negativ al ordonanțelor care modifică legea salarizării, generatoare de mari tensiuni, îl reprezintă blocarea sporurilor la cel mult nivelul lunii decembrie 2018. Această masură încalcă principiul egalităţii de tratament între salariați în ceea ce privește salarizarea, deoarece:

  • asistentele, medicii și ambulanțierii au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul de bază maxim din grilă (din 2022).
  • celelalte categorii profesionale, care nu au beneficiat de majorarea salariului la maximul din grilă la 01 martie 2018, au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din decembrie 2018, adică, angajații cu salarii mai mici, „beneficiază” de bani mai puțini pentru sporuri, o dublă discriminare.

          Aplicarea diferențiată a sporurilor pentru condiții de muncă generează o gravă discriminare a acestor salariați, încălcând toate principiile de dreptul muncii, deoarece persoanele care lucrează în aceleași condiții de muncă, trebuie să beneficieze de raportarea sporului la același nivel salarial. Din moment ce infirmierele, ingrijitoarele, brancardierii, chimiștii, biologii, psihologii…..etc. sunt într-o situaţie identică cu asistentele, medicii și ambulanțierii sub aspectul muncii în același condiții, nu pot fi trataţi, în mod discriminatoriu, diferit.

          Mai mult, angajații din sănătate și asistență socială sunt afectați de o altă prevedere injustă deoarece sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează și sporul aferent activităţii prestate în linia de gardă se raportează la salariul din ianuarie 2018 și nu la salariul de bază aflat în plată, cum ar fi normal;

          Întrebarea firească este: contribuie legea salarizării cu adevărat la îmbunătățirea motivației financiare a profesioniștilor din sănătate și asistență socială? Vor putea pacienții și beneficiarii să beneficieze de servicii performante dacă echipa este dezbinată și învrăjbită? Cu siguranță NU!

          Pe tot parcursul negocierilor și mai ales în timpul pichetărilor SANITAS, guvernanții, indiferent de culoarea politică, au promis reglementarea acestor situații în regim de urgență, promisiuni care nu au fost onorate.

          Atragem atenția guvernanților că neacordarea creșterilor salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială la nivelul maxim din grilă, precum și neraportarea sporurilor la salariul de bază pentru toți angajații din cele două sisteme generează o stare de nemulțumire imensă care poate afecta grav climatul de pace socială.

Împreună suntem mai putenici!

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *