Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă generală în toate spitalele din ţară în data de 31 octombrie, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare, a anunţat preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu.

Federaţia SANITAS din România a avut astăzi ședința Consiliului Național lărgit la care au participat și reprezentanții unităților din asistenţă socială din 20 de  județe.

În calitate de invitați, la această ședință au participat Dragoș Pâslaru – Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice și Vlad Voiculescu – Ministrul Sănătății.

Au fost discutate punctual inechităţile create de OUG 20 și 43/2016 și solicitările susținute de Federaţia SANITAS vis-a-vis de acestea (introducerea tuturor categoriilor de salariați omise – personalul TESA, salariaţii din DSP-uri, cei din medicina şcolară şi creşe, angajaţii din asistenţa socială, corectarea grilelor de salarizare, aducerea sporurilor la nivelul anului 2016, etc).

De asemenea, au fost dezbătute toate problemele semnalate de colegii din asistenţa socială și au fost aduse la cunoștinţa directă a ministrului de resort.

Cei doi miniştri au declarat că recunosc și sunt conștienți de întreaga gamă de probleme semnalate, că întreaga lor activitate este dedicată rezolvării acestora și construirii unor sisteme corecte și echitabile, dar că timpul scurt și constrângerile bugetare nu le permit să facă astăzi promisiuni ferme.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu  declarat  după întâlnirea cu Sanitas că prioritate în ceea ce priveşte salariile vor avea categoriile sociale care nu au beneficiat de ordonanţele 20 şi 43   privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Întrebat dacă poate da un termen, ministrul a răspuns  ca nu au agreat un calendar pentru următoarele zile dar cu siguranţă vor avea loc discuţii în perioada urmatoare.

Presedintele SANITAS a detaliat programul acţiunilor revendicative:

  • Începând cu data de 19 septembrie 2016 toate organizaţiile SANITAS vor începe strângerea de semnături pentru declanşarea conflictelor de muncă;
  • Începând cu 20 septembrie a.c., în fiecare zi de marţi vor picheta câte o instituţie a statului în cadrul acţiunii numite “Marţea SANITAS”;
  • În data de 12 octombrie a.c. se va desfăşura greva de tip japonez cu purtarea de banderole;
  • În data de 19 octombrie a.c. va avea loc greva de avertisment cu încetarea activităţii timp de 2 ore, în intervalul orar 8.oo – 10.oo;
  • În data de 31 octombrie se va declanşa greva generală.

Ordonanţa 20/2016 se referă la salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ordonanţa de urgenţă 43/2016 este de modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi pentru aplicarea unitară a dispoziţiilor legale.

Sursa: http://bucurestifm.ro/2016/09/15/31-octombrie-solutii-sau-greva-generala-in-spitalele-din-toata-tara/