Sindicatul Sanitas Constanţa în colaborare cu Uniunea Sindicatelor Sanitas Bucureşti, a demarat strângerea de semnături pentru uniformizarea  studiilor asistenţilor medicali cu PL si SSD cu studii superioare de lungă durată prin modificarea al. 6, art. 174 din legea 1/2011, articol care nu permite transferarea către facultate a creditelor obţinute în şcoala postliceală.
În aceasta perioadă la nivelul întregii ţări au loc consultări intense cu parlamentari pentru susţinerea în Parlamentul Romaniei a acestei doleanţe.
Facem precizarea că în parlament există o propunere legislativă privind modificarea mai sus enunţată, iar susţinerea dumneavoastră prin semnarea acestor tabele, va constitui un argument foarte puternic pentru rezolvarea urgentă a situaţiei în actuala legislatură.
 Reamintim că în anul 2008, Sindicatul SANITAS Constanța a încheiat un acord cu Facultatea de Medicină Constanţa din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa pentru completarea studiilor asistenților medicali, echivalând disciplinele de învăţământ parcurse anterior prin examene de diferenţă.
Aproximativ 200 asistenți medicali absolvenți de Şcoala Postliceală şi Colegiu au beneficiat de acest acord pe parcursul anilor de studii 2008-2011, 2009-2012, 2010-2013 în cadrul Facultăţii de Medicină specialitatea Asistenţă Medicală Generală.
 Acest acord s-a încheiat cu respectarea legii învăţământului şi a normelor legale aflate în vigoare la cea dată, când nu exista articolul 174 din legea învăţământului,  articol care a întrerupt un proces firesc de completare şi echivalare a studiilor asistenților medicali.
Facem toate demersurile legale avute la dispoziție pentru modificarea acestui articol din legea învăţământului care, în opinia noastră, produce discriminare, încalcă convențiile europene și îngrădește accesul asistentului medical la pregătire profesională superioară.
 Abrogarea articolului sus numit permite negocierea cu facultatea de medicina pentru transferul creditelor obţinute în şcoala postliceală şi înscrierea directă într-un an superior fără admitere.

     Alăturat vă transmitem tabelul pentru strângere de semnături, forma articolului propusă, expunerea de motive şi iniţiativa parlamentară. expunere-motiveprop initiatoriiinitiatori2 initiatori3 initiatori4  mod  tabel-uniformizarefederatie