Va fi și mai greu pentru salariații din sănătate și asistență socială !

Se practică de ceva timp o politică clară de învrăjbire, fărâmițare și discreditare a sindicatelor, mai ales a celor sunt vii, puternice, active și incomode; care să fie motivul?

Indiferent cine este la guvernare are tendința să aplice principiul “Divide et impera” fără să țină cont că o societate sănătoasă din punct de vedere economic și social se bazează pe stabilitate, echilibru și negociere.

Asistăm în această perioadă la tot felul de învrăjbiri care ne duc cu gândul la situațiile conflictuale din anul 2010 când „bugetarii grași” erau ținuti în spate de „lucrătorii firavi din privat”, când salariații erau „asmuțiți” împotriva pensionarilor ș.a.m.d., iar rezultatul final a fost tăierea tuturor salariilor cu procente între 25% și 50%, indiferent dacă erau bugetari sau lucrători în sectorul privat, indiferent dacă erau „grași” sau „slabi. Din neștiință sau cu alte intenții pe care nu le înțelegem, legea salarizării generează iar situații conflictuale între categorii de salariați:

toți bugetarii sunt porniți împotriva celor din sănătate care „au salarii fantastice” (în realitate dacă nu se rezolvă problema limitării sporurilor la 30 %, creșterile vor fi nesemnificative la asistenții medicali, iar infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii și personalul tehnico-administrativ din sectoarele grele, periculoase și vătămatoare vor avea veniturile nete diminuate semnificativ),

unitatea echipei medicale este spulberată de decizia guvernanților de a crește salariile la maximul din grilă începând cu 1.03.2018, doar la medicii și asistenții medicali din sănătate,

infirmierele, îngrijitoarele brancardierii și personalul TESA sunt porniți impotriva medicilor și a asistenților medicali,

asistența socială este pornită împotriva colegilor din sănătate ,

bugetarii fără grilă (cei care sunt în subordinea primarilor sau a președinților consiliilor județene) dintr-un județ sunt supărați pe colegii din alt județ care au salariile mai mari cu toate că lucrează în aceleași condiții,

salariații sunt porniți împotriva conducerii unităților,

o parte din membrii de sindicat sunt supărați pe liderii de sindicat, acuzându-i de aceste inechități, dar realitatea este că:

  • LEGEA SALARIZĂRII NU ESTE ECHITABILĂ ȘI NICI UNITARĂ;

Ea a fost elaborată de Ministerul Muncii și a fost trimisă direct în Parlament pentru a nu fi negociată cu sindicatele (ne exprimăm temerea că multe legile viitoare vor avea același traseu).

Este evident că se testează puterea, reacția și unitatea sindicatelor. Fără mitingul din 19.10.2017 se pierdeau mult mai multe decât tichetele de masă din unitățile sanitare. Acest miting a adus practic Federația SANITAS la masa negocierilor.

Să nu ne amăgim, vremurile pe care le trăim nu sunt nici bune, nici frumoase, dar ele anunță încercări și mai mari pe viitor cum ar fi:

  • schimbarea în integralitate a legislației din sănătate și asistență socială fără garanția că aceste legi vor fi mai bune ca cele actuale,
  • accelerarea privatizarii în cele două sectoare de activitate,
  • intenția de a restrânge și diminua drepturile câștigate,
  • aplicarea unor facilități fiscale doar pentru anumite categorii profesionale (exemplu – scutirea aplicării impozitului pe salariu), etc.

La aceste pericole iminente nu putem face față decât dacă suntem în continuare uniți și puternici. Altfel, experimentul „divide și stăpânește„, va reuși.

BIROUL EXECUTIV AL SINDICATULUI SANITAS CONSTANȚA