DE CE ESTE BINE SĂ FII MEMBRU AL SINDICATULUI SANITAS CONSTANȚA?

Cred că fiecare salariat din sănătate și asistență socială și-a pus această întrebare. De ce să contribui lunar la o organizație sindicală în condițiile în care de drepturile câștigate beneficiază toți salariații, membrii de sindicat sau nu și în condițiile în care unele sindicate dau “portocale” sau, mai nou, „tichete” și doar SANITAS-ul iese în stradă? Nu este oare mai comod să nu te implici, să stai acasă la căldurică și sa-i lași pe alții să lupte? Este, dar ce se întâmplă când cei care sunt comozi sunt în număr mult mai mare decât cei care luptă?

ÎNCEPEM SĂ PIERDEM RAPID ȘI IREVERSIBIL DREPTURI.

Care sunt câștigurile și avantajele ce decurg din calitatea de membru de sindicat? Sindicatul trebuie să fie o organizație activă care luptă și apără drepturile și interesele membrilor sau este o organizație de tip C.A.R. care întoarce, sub o formă sau alta, o parte din cotizație către membrii sub forma unor „tichete cadou” sau “portocale” fără acțiuni de protest sau alte acțiuni care ar putea să deranjeze Guvernul sau conducerile unităților?
Un sindicat adevărat este, fără exagerare, o forță iar Sindicatul SANITAS Constanța a demonstrat că are un cuvant de spus în corectarea deciziilor care afectează drepturile și condițiile de muncă ale salariaților din unitățile sanitare și de asistență socială constănțene. Dreptul la informare și consultare prin intermediul organizațiilor sindicale, este un drept fundamental recunoscut salariaților, în teorie; în practică întâlnim nenumărate situații în care drepturile și libertățile angajaților sunt încălcate fără rețineri (exemplu actuala lege a salarizării și Ordonanța dată de Crăciun, adresa MS nr. 34637/11.07.2018 semnată de dir. Doina Tănase care au generat și generează încă atât de multe discriminări). Ca membru al Sindicatului SANITAS Constanța lupta o ducem împreună, prin toate mijloacele sindicale legale (negocieri, petiții, asistentă juridică la solicitare, acțiuni în instanță, pichetări, mitinguri, greve etc).
În toate aceste acțiuni Sindicatul SANITAS Constanța reprezintă interesele și drepturile membrilor săi, având următoarele scopuri principale:

  • negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate – avem negociate contracte colective de muncă în toate unitățile sanitare și de asistență socială din județ.
  • protecție împotriva concedierilor, reducerilor de personal – conform legii, concedierile, reducerile de personal, măsurile disciplinare care vizează angajații, trebuiesc făcute cu consultarea sindicatului reprezentativ, adică cu noi SANITAS-ul. În anul 2010 ne-am opus cu succes dispobilizării a 700 angajați din cadrul SCJU Constanța. În acest an am determinat aceeași unitate să preia întreg personalul de îngrijire (peste 70 salariați) care ar fi trebuit să plece la firma care a preluat curațenia în urma externalizării serviciului.
  • protejarea angajaților de a li se respecta drepturile la locul de muncă – SANITAS Constanța apară drepturile legale ale membrilor săi, în toate cazurile în care se constată că acestea au fost încălcate prin erori și abuzuri;
  • reprezentare și asistență juridică în comisiile de disciplină – oferim o susținere reală şi consultanţă juridică membrilor ce au ajuns într-o situație inadecvată cu angajatorul;
  • servicii de asistență juridică și de reprezentare în instanță – ca membru al sindicatului SANITAS Constanța beneficiezi de consiliere juridică gratuită pentru orice litigiu de muncă și la nevoie, de reprezentare în instanță. Până în prezent am avut peste 100 procese pentru membrii noștri de sindicat și am recuperat drepturi bănești cu mult peste 100 miliarde lei (vechi).
  • promovarea intereselor salariaţilor referitoare la salariu, sporuri, condiţii de muncă, timp de muncă și timp de odihnă.
  • creșterea siguranței la locul de muncă. SANITAS Constanța veghează la respectarea întocmai a prevederilor legale referitoare la ocrotirea muncii şi la drepturile ce derivă din acestea; este parte activă în cadrul Comitetelor de Securitate și Sănătate în Muncă (C.S.S.M.)
  • acordarea de ajutoare sociale – acordăm ajutoare financiare pentru deces rude gradul I, parinți, copii, soți; ajutor financiar pentru boli grave oncologice sau interventii chirurgicale complicate, compensări bilete de odihnă și tratament; recompense pensionare în conformitate cu Regulamentul Consiliului Județean al Sindicatului SANITAS Constanța.
  • oferim informare corectă şi periodică către membrii noștri– prin toate canelele de comunicare: site, facebook, whatsapp, SMS, e-mail.

Sindicatul SANITAS Constanța este o organizaţie sindicală puternică care a dat dovadă de solidaritate, unitate și de foarte multă coeziune. Toate acțiunile noastre au modificat decizii, au câștigat procese și au schimbat legi, determinând guvernanții și managerii să țină seama de doleanțele, nevoile și revendicările noastre.
Tot ceea ce am făcut, facem și vom face contează mult mai mult decât “câteva portocale” oferite de alții de Paște și de Crăciun.

TOATE ACESTEA LE-AM FĂCUT ÎMPREUNĂ PENTRU CĂ ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!