Limitarea sporurilor, indemnizațiilor, primelor…… la 30 % din suma salariilor de bază se aplică în toate instituțiile bugetare, dar pentru sănătate și asistență socială în această limitare se includ şi drepturile prevăzute la anexa nr. II cap. II din legea salarizării, adică plata sporului pentru munca prestată de personalul din unităţile sanitare și de asistenţă socială, în vederea asigurării continuităţii activităţii în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale. Mai mult decât atât a fost modificată și formularea referitoare la plata acestui spor din “spor de 100 %” în “spor de până la 100 %”, ceea ce poate însemna un spor cuprins între 1 % și 100 % (a început deja să fie pus în practică și avem unități în asistență socială care acordă spor de 10 % sau chiar de 1 %, procent care se încadrează în “spor de până la 100 %” și acest lucru duce în mod inevitabil la scăderea drastică a veniturilor.

Având în vedere că asigurarea continuităţii asistenţei medicale în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, este obligatorie și firească în sănătate și asistență socială și că această formulare a legii “spor de până la 100 %” poate duce, în condițiile actuale la scăderea veniturilor, considerăm că personalul din cele două sisteme este PEDEPSIT pentru că lucrează în weekend și de sărbători legale.

Solicităm modificarea art. 25 din Legea 153/2017 cu excluderea din această limitare a sporului pentru asigurarea continuității precum și reintroducerea în lege a vechii sintagme de “spor de 100 %”.