În fiecare an, din 1974, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) celebrează, pe 12 mai, Ziua internațională a asistenților medicali, marcând ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820). Ea a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Florence Nightingale a pus bazele moderne ale asistenței medicale. Ca semn al recunoașterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

          Celebrarea Zilei Internaționale a Asistentului Medical 2020 este deosebit de specială, deoarece Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat anul 2020 ca Anul Asistentului Medical și Moașei și pentru că se vor împlini 200 de ani de la nașterea lui Nightingale.

          Tema ICN pentru Ziua Internațională a Asistentului Medical 2020 este „Nurses: A voice to lead – Nursing the World to Health”, ce se axează pe adevărata valoare a asistenților medicali, pentru populația lumii.

          Tema anului 2020, demonstrează modul în care asistenții medicali sunt esențiali în abordarea unei game largi de probleme de sănătate. Aceasta va încuraja asistenții medicali și publicul să celebreze marea zi dar, în același timp, va oferi informații și resurse care vor ajuta la creșterea profilului profesiei, pe tot parcursul anului, și la atragerea unei noi generații în familia asistenței medicale.

          Președinta ICN, doamna Annette Kennedy, a declarat că se așteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesie:

“Faptul că Anul Asistentului Medical și al Moașei coincide cu bicentenarul lui Florence Nightingale ridică perspectiva interesantă ca asistenții medicali să fie, în sfârșit, recunoscuți pentru tot binele pe care îl fac.  În întreaga lume, asistenții medicali lucrează neobosit pentru a oferi îngrijire și atenție oamenilor, oricând și oriunde au nevoie.

Ne dorim ca Ziua Internațională a Asistentului Medical, de anul viitor, să sublinieze faptul că asistenții medicali sunt fundamentali în furnizarea îngrijirilor medicale și că aduc o contribuție valoaroasă la sănătatea oamenilor de pe întregul glob. Datorită rolului lor unic de a lucra cu oamenii, de la naștere până la moarte, asistenții medicali trebuie să fie implicați în politicile de sănătate.”

Sursa: International Council of Nurses https://www.icn.ch/news/nursing-world-health-icn-announces-theme-international-nurses-day-2020

Bex Sanitas Constanța urează tuturor asistenților medicali, mult succes şi satisfacții depline în activitatea medicală!

La mulți ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *