Astăzi, 2.03.2021 în Parlamentul României se votează Legea bugetului de stat. Din proiectul acestui buget lipsesc sumele necesare pentru finanțarea drepturilor salariale stabilite anterior pentru anul 2021.

          Solicităm alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor salariale legale ale tuturor salariaților din Sănătate și Asistență socială:

1.       Aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 în sensul aplicării creșterilor salariale prevăzute de lege pentru anul 2021 pentru salariații din sănătate și asistență socială.

          Conform art I al 1 din OUG 226/2020, salariații cu cele mai mici venituri din sistemul sanitar și cel de asistență socială: infirmiere, brancardieri, ingrijitoare, economisti, juristi, referenti, muncitori, liftieri…etc. nu vor putea beneficia de dreptul legal de crestere a salariului de baza incepand cu 1 ianuarie 2021.

          În perioada iulie-decembrie 2020 reprezentanții Guvernului la cel mai înalt nivel au oferit garanții ferme reprezentanților Federației Sanitas că vor continua aplicarea creșterilor salariale în sistemele pe care le reprezentăm, așa cum sunt ele prevăzute în Legea 153/2017.

2.       Stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată.

           Odată cu apariția OUG 226/2020 sporul pentru condiții de muncă va fi stabilit în continuare, în mod discriminator și nelegal, în opinia noastră și în anul 2021, pentru medici și asistenți medicali prin raportare la salariul de bază aflat în plată, iar pentru restul personalului (farmaciști, biologi, fiziokinetoterapeuți, psihologi, infirmieri, brancardieri, ingrijitoare, liftieri, asistenți sociali, personal TESA etc.) se va stabili prin raportare la salariul de bază din 2018.

          Aplicarea diferențiată a sporurilor pentru condiții de muncă generează o gravă discriminare a acestor salariați, încălcându-se toate principiile de dreptul muncii. Persoanele care lucrează în aceleași condiții de muncă, trebuie să beneficieze de raportarea sporului la același nivel salarial.

          Din moment ce infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, chimiștii, biologii…..etc. sunt într-o situaţie identică cu asistentele, medicii și ambulanțierii sub aspectul muncii în același condiții, nu pot fi trataţi diferit, în mod discriminatoriu.

          Prin adoptarea OUG 114/2018, a OUG 1/2020 și acum a OUG 226/2020 se perpetuează discriminarea între salariați în loc să se repare, așa cum în permanență am solicitat.

          În discuțiile din perioada iulie-decembrie 2020 dintre reprezentații Guvernului României și cei ai Federației Sanitas, echipa guvernamentală condusă de Primul Ministru a garantat calcularea sporului pentru condiții de muncă prin raportare la salariul de bază aflat în plată începând cu 1 ianuarie 2021.

3.       Acordarea stimulentului de risc prevăzut de Legea 82/2020 salariaţilor din asistenţa socială și personalului din unitățile sanitare, finanțat de Ministerul Sănătății.

          Dezamăgirea provocată de neacordarea acestor drepturi de natură salarială stabilite de legislația în vigoare a creat și creează numeroase disensiuni în interiorul sistemului sanitar și a celui de asistență socială, pune presiune pe conducătorii instituțiilor și îi determină pe salariați să ceară declanșarea acțiunilor sindicale.

          Excluderea partenerilor sociali de la masa negocierilor, al refuzului de informare și consultare în ceea ce privește promovarea unor legi și acte normative produce temeri imense în rândul salariaților, afectează pacea socială și duce inevitabil la creșterea nemulțumirilor și la iminența declanșării unor acțiuni de protest de mare amploare.

Biroul executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.