În sănătate și de asistență socială modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită și discriminatorie față de ceilalți bugetari. Suntem singura familie ocupațională care are patru modalitați de salarizare:

1. medicii, asistenții medicali, ambulanțierii/șoferii autosanitară au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul anului 2022 încă din luna martie 2018 și au sporul de condiții de muncă stabilit la salariul maxim din grilă.

2. farmaciștii, biologii, biochimiștii, fiziokinetoterapeuții, psihologii, fizicienii….și alte categorii au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul anului 2022 începând cu luna iulie 2020 și au sporul de condiții de muncă înghețat la salariul din decembrie 2018. Aceste categorii profesionale din asistență socială nu au beneficiat de aceste majorări.

3. asistenții sociali, infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, registratorii, bioinginerii au primit sume nesemnificative în 2 tranșe în anii 2019, 2020 și, în ianuarie, ¼ din diferența până la salariul din 2022. Evident, au sporul de condiții de muncă înghețat la salariul din decembrie 2018.

4. personalul TESA a primit doar 2 tranșe cu sume nesemnificative (2019, 2020) și au sporul de condiții de muncă înghețat la salariul din decembrie 2018.

Situația aceasta de stabilire a salariului de bază este întâlnită doar în sănătate și asistență socială – pentru că … suntem speciali, nu?

          Măsura salarizării în patru moduri diferite pentru personalul ce lucrează în același loc de muncă, personal ce face parte din aceeaşi echipă, stresul imens, epuizarea generată de pandemie și nerespectarea legii salarizării, au tensionat relațiile de muncă afectând direct coeziunea și buna funcționare a echipei cu impact direct asupra calităţii serviciilor furnizate.

          Dispoziţiile discriminatorii de stabilire a salariilor de bază sunt de neacceptat pentru că sunt în contradicție inclusiv cu principiile care au stat la baza întocmirii legii salarizării.

          Percepţia lucrătorilor din sănătate și asistență socială, atât a celor care au beneficiat de maximul salarizării prevăzut pentru anul 2022 cât şi a celor care au de parcurs etape anuale de creştere salarială este aproape unanimă în ceea ce priveşte necesitatea revenirii la principii care să promoveze echitatea salarizării în sănătate și asistență socială conform valorilor ierarhice deja consacrate.

          În acest context SOLICITĂM APLICAREA CORECTĂ, ECHITABILĂ ȘI COMPLETĂ A LEGII SALARIZĂRII PENTRU TOȚI ANGAJAȚII DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ.

          Considerăm că este oportun ca partenerii sociali să se așeze la masa dialogului și solicităm Guvernului României demararea de negocieri reale, transparente și constructive pentru rezolvarea revendicărilor Sanitas, pentru desfășurarea în bune condiții a activităților și menținerea climatului de pace socială.

Împreună suntem mai puternici !

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.