De la apariția Legii 153/2017 semnalăm permanent guvernanților omisiunile din cadrul legislativ care reglementează salarizarea personalului din sănătate și asistență socială, am făcut propuneri pentru înlăturarea inechităților, solicitând guvernanților să adopte o lege clară, corectă și echitabilă. Ignorând în totalitate amendamentele de corectare a inechităților propuse de Federatia SANITAS, Guvernul României a dat permanent ordonanțe care „au înghețat” sporurile.

Toți angajații din sănătate și asistență socială sunt afectați de aceste măsuri deoarece sporul pentru activitatea prestată în ture și sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează (…) se raportează la salariul din ianuarie 2018 și nu la salariul de bază cum ar fi firesc.

Un alt efect negativ ale acestor ordonanțe, generatoare de mari tensiuni, îl reprezintă blocarea sporurilor pentru condiții de muncă la cel mult nivelul lunii decembrie 2018. Această masură încalcă principiul egalităţii de tratament între salariați, în ceea ce privește salarizarea, deoarece:

  • asistentele, medicii și ambulanțierii au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul de bază din 2022,
  • celelalte categorii profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din decembrie 2018,

          Aplicarea diferențiată a sporurilor pentru condiții de muncă reprezintă o inechitate mare a legii salarizării discriminând grav acești salariați. Practic se încălcă toate principiile de dreptul muncii. PERSOANELE CARE LUCREAZĂ ÎN ACELEAȘI CONDIȚII DE MUNCĂ, TREBUIE SĂ BENEFICIEZE DE RAPORTAREA SPORULUI LA ACELAȘI TIP DE SALARIU ȘI NU POT FI TRATAŢI DIFERIT, ÎN MOD DISCRIMINATORIU.

          În acest context SOLICITĂM APLICAREA CORECTĂ, ECHITABILĂ ȘI COMPLETĂ A LEGII SALARIZĂRII PENTRU TOȚI ANGAJAȚII DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ.

Împreună suntem mai puternici!
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *