Autoritățile și-au asumat prin PLANUL NAȚIONAL DE REZILIENȚĂ ȘI REDRESARE – P.N.R.R. modificarea politicii de salarizare în sectorul public și adoptarea unei noi legi a salarizării până în vara anului 2023. Unele dintre principiile enunțate în acest document sunt din start greșite, în opinia noastră, și pun bazele viitoarelor reduceri de venituri din sistemul bugetar.

P.N.R.R. prevede:
1. Plafonarea sporurilor la maxim 20% din salariul de bază, pentru fiecare salariat. Această măsură va afecta în mod special salariații din Sănătate și Asistență Socială. În cele două sectoare sporurile pentru asigurarea continuității (spor de noapte, spor pentru sâmbete, duminici și sărbători legale) depășesc procentul de 20%, în acest procent fiind inclus și sporul de condiții de muncă, care va fi calculat în sumă fixă din salariul minim brut pe țară.

2. reanalizarea tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevărat relevante – măsură care fără dialog social real ar putea duce la eliminarea arbitrară a unor categorii de sporuri.

Aceste măsuri vor reduce considerabil veniturile tuturor salariaților din sănătate și asistență socială. Reamintim că în celelalte țări din Uniunea Europeană munca prestată în timpul nopții și în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale este plătită suplimentar și consistent, fără ca această plată să fie încadrată ca spor, iar salarizarea se face distinct pe fiecare loc de muncă în funcție de condițiile de muncă existente.

Singura soluție viabilă pentru împiedicarea derapajelor de orice natură o reprezintă NEGOCIEREA REALĂ ÎNTRE PARTENERII SOCIALI ca parte fundamentală a DIALOGULUI SOCIAL.

Biroul Executiv al Sindicatului SANITAS Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *