Din 2017, de la promulgarea Legii 153/2017 ne-am confruntat cu foarte multe probleme grave:

– Pe 28 iunie 2017 este promulgată Legea salarizării 153/2017, o lege care a creat multe așteptări în Sănătate și Asistență socială dar care s-a dovedit o sursă de inechități, de omisiuni și discriminări între diferitele categorii de angajați din cele două sisteme;
– modificarea Codului Fiscal (mutarea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor) a condus la diminuări salariale pentru multe categorii de personal sănătate și asistență socială.;
– Finanţarea insuficientă a unităţilor sanitare şi de asistenţă socială;
– Ordonanțele “trenuleț” care au înghețat veniturile la nivelul lunii decembrie 2018 și care au generat alte discriminări, mult mai grave.
– Impozitarea indemnizației de hrană cu 41,5 %; această masură a diminuat toate veniturile angajaților din sistemul sanitar, mai ales pentru cei care nu au beneficiat de majorare reală în 2018;
– Pandemia a scos la iveală dezastrul din sistemul de sănătate; 2020 a fost anul pandemiei care a prins multe spitale românești pe picior greșit – fără echipamente de protecție, cu personal medical epuizat și insuficient după ani de zile de exod al cadrelor medicale în afara țării, cu paturi și aparatură medicală insuficiente. Totodată, spitalele nu au fost pregătite să testeze pacienţii care intrau în unităţile medicale, neavând aparatură specializată, astfel că printre primele victime ale noului virus s-au aflat chiar cadrele medicale.

Toate acestea au dus la acumularea de multă nemulţumire, a produs și produce încă discordie, frustrări, revolte și dezbinarea echipei medicale.
Suntem o organizație care a arătat întotdeauna deschidere spre dialog, însă acolo unde se dovedește că dialogul nu mai are efect, trecem la alte reacții de tip sindical.
Amintim câteva din acțiunile revendicative de la adoptarea Legea salarizării 153/2017:

2 octombrie 2017pichetarea Ministerului Muncii pentru pentru eliminarea inechităților și discriminărilor legii salarizării.
19 octombrie 2017marș si miting la București – Sanitas Constanța a participat la acest miting cu peste 350 participanți.
29 martie 2018pichetarea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
26 aprilie 2018miting in București pentru eliminarea inechităților și discriminărilor legii salarizării, eliminarea plafonarii sporurilor la nivelul de 30% din bugetul ordonatorului principal de credite, pentru un Regulament de Sporuri corect și echitabil – Sanitas Constanța a participat la acest miting cu peste 600 participanți.
7 mai 2018 – Grevă de avertisment.
1 martie 2019 – convocarea Comisiei de Dialog Social la nivelul Institutiei Prefectului Judetului Constanța – am solicitat autorităților să găsească soluții de modificare a OUG 114/2018.
20 martie 2019 – pichetarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
7 octombrie 2020 – Grevă Japoneză pentru punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial (acordarea stimulentului de risc, a sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020, acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018) acordarea începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială, calcularea sporurilor la salariul de bază actual.
3 noiembrie 2020 – Mitingul Epuizării la Guvern.
12 ianuarie 2021 – Pichetare Instituția Prefectului Județul Constanța pentru modificarea OUG 226/2020 care perpetuează discriminarea între salariați în loc să se repare, așa cum în permanență am solicitat.
1, 11 februarie 2021 – Pichetarea Guvernului României.
23 februarie, 2 martie 2021 – Pichetarea Parlamentului României.
25 octombrie 2021  – Pichetare Instituția Prefectului Județul Constanța timp de 5 zile – pentru pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale DGASPC Constanța și pentru plata salariilor angajaților.
15 iunie 2022 – Miting de mare amploare la București – nu a fost usor să mobilizăm peste 800 membri de sindicat și să organizăm deplasarea acestora la București.
27 octombrie 2022Pichetare Instituția Prefectului Județul Constanța în cadrul unei acțiuni a CNSLR Frăția care a organizat astfel de mișcări în toată țara.
6, 7, 8 februarie 2023 – Pichetarea Guvernul României urmată de un marș către unități sanitare- Sanitas Constanța a participat la această pichetare cu peste 220 participanți.
23 mai 2023 – Pichetare Ministerul Sănătății

La aceste acţiuni membrii Sindicatului Sanitas Constanța s-au mobilizat exemplar, așa cum au făcut-o de fiecare dată și au transmis un mesaj de unitate, hotărâre și consecvență.
Deși am obținut doar câteva dintre revendicările noastre, nu renunțăm și nu capitulăm. Ne regrupăm, strângem rândurile și continuăm lupta până când fiecare revendicare va fi câștigată pentru că asta este, în opinia noastră, menirea sindicatului SANITAS.
Momentele acestea grele ne-au întărit, ne-au ajutat să devenim mai îndârjiți și mai uniți. Am învățat din eșecuri și am înțeles cu toții că lupta sindicală trebuie purtată în fiecare zi, în fiecare clipă, pentru a menține locurile de muncă, pentru salarii, pentru sporuri, pentru păstrarea drepturilor câștigate, pentru drepturi viitoare, pentru îndreptarea inechităților și, în primul rând, pentru demnitate.
Vom continua să fim proactivi oferind soluții și acțiuni pentru revendicările noastre.
Facem în continuare apel la unitatea dumneavoastră pentru că sindicatele au rămas, din păcate, printre ultimele “bastioane” care mai pot corecta comportamentul aberant al politicienilor și nu vrem să acceptăm toate modificările produse de guvern fără să fim la masa negocierilor și fără să luptăm pentru corectarea tuturor discriminărilor prezente și viitoare.
Sunt multe de făcut pentru membrii noștri, iar susținerea lor ne onorează și ne obligă să mergem mai departe în eforturile de a le reprezenta și apăra drepturile profesionale.
AM REMEMORAT ACESTE ACȚIUNI PENTRU A REAMINTI GUVERNANȚILOR ȘI CELOR CARE CAUTĂ SĂ NE ÎNVRĂJBEASCĂ, HOTĂRÂREA ȘI DETERMINAREA MEMBRILOR SANITAS.

Împreună suntem mai puternici!
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *