Fără ei unităţile sanitare şi de asistență socială nu ar putea funcționa!

0
693

În unitățile sanitare, medico-sociale și cele de asistență socială activitatea se desfășoară în echipă. Echipa de lucru din cele două sisteme nu este formată doar din personal medico-sanitar; are în componență întreg personalul medical, cel auxiliar-sanitar (infirmieră, îngrijitoare, brancardier), personalul TESA, respectiv personalul de specialitate și de îngrijire din asistență socială. Toți profesioniștii alcătuiesc un „puzzle”, în care toate piesele se încadrează „perfect” pentru obținerea unui act medical și de îngrijire de calitate.
Încă de la intrarea în vigoare, Legea salarizarii 153/2017 a generat multe nemulțumiri prin aplicarea majorărilor salariale la maximul din grilă doar pentru anumite categorii profesionale ceea ce adus inevitabil la creearea de tensiuni enorme între salariați, zdruncinând din temelii unitatea și buna funcționare a echipei de lucru. Îngrijirea bolnavilor și a beneficiarilor este o muncă grea, complexă și epuizantă, iar motivația membrilor echipei trebuie să fie susținută permanent.
            Discriminarea celor mai prost plătite categorii de salariaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială, începută în 2018 a continuat și continuă și astăzi, în ciuda protestelor SANITAS; ea a fost adâncită în anii 2021 și 2022 prin blocarea creșterilor salariale prevăzute de lege.            
Așadar, în plină pandemie, când sistemele de sănătate și cel de asistență socială sunt atât de greu încercate, când personalul este epuizat, insuficient numeric și suprasolicitat, guvernul a ales să mențină aceste blocări de creșteri salariale, adâncind dezamăgirea, sporind stresul și afectând astfel capacitatea de muncă a unor oameni deja extenuați după 2 ani de luptă continuă în prima linie a frontului pandemic. Sentimentul trăit de acestia este de marginalizare și desconsiderare a muncii lor.
            Aceste categorii profesionale sunt verigile care, dacă ar lipsi, ar distruge circuitul complet şi complex din interiorul unei unităţi sanitare sau de asistență socială. Ei sunt cei „din umbră” care asigură funcţionarea sistemului sanitar și al celui de asistență socială!
            ÎNTREAGA ECHIPĂ CONTRIBUIE LA BUNA REALIZAREA ACTULUI MEDICAL ȘI DE ÎNGRIJIRE ŞI ÎNTREAGA ECHIPĂ TREBUIE TRATATĂ CU RESPECT ŞI CONSIDERAȚIE!
            Dacă ne dorim un act medical de calitate, trebuie respectat și acest personal!             Solicităm guvernanților să repare această nedreptate, să respecte dreptul personalului auxiliar-medical, al personalului de specialitate si de îngrijire și al personalului TESA de a avea salariile ce li se cuvin!

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

Impreună suntem mai puternici!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *