Membrii SANITAS din unitățile sanitare si de asistență socială din județul Constanța intră de astăzi, 22 decembrie, în grevă japoneză pe termen nelimitat.

          Suntem nemulţumiţi de adoptarea O.U.G. nr. 130/2021 prin care guvernanții “recompensează” eforturile susținute ale angajaților din sănătate și asistență socială desfășurate pe perioada pandemiei, prin acordarea unor majorări salariale nesemnificative, respectiv ¼ din dreptul prevăzut de legea salarizării unor categorii profesionale din sănătate și asistență socială, înghețarea salariilor personalului TESA, a sporurilor și a indemnizației de hrană.

          Salarizarea în moduri diferite a personalului din acelaşi sector de activitate, personal ce face parte din aceeaşi echipă de lucru, conduce la tensionarea relaţiilor profesionale și deteriorarea atmosferei din echipă cu impact direct asupra calităţii serviciilor furnizate.

          În plus, aplicarea diferențiată a sporurilor pentru condiții de muncă generează o discriminare gravă a salariaților, încălcând principiile de dreptul muncii, persoanele care lucrează în aceleași condiții de muncă, trebuie să beneficieze de raportarea sporului la același tip de salariu. În acest moment infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, chimiștii, biologii, psihologii, etc. cu toate că lucrează în condiții de muncă identice cu asistenții, medicii și ambulanțierii sunt trataţi, în mod discriminatoriu, diferit.

          Personalul din sănătate și asistență socială reprezintă o resursă de maximă importanță în lupta pe care întreaga societate o poartă în această perioadă în combaterea efectelor pandemiei de COVID 19 și de aceea trebuie luate măsuri urgente pentru retribuirea decentă a muncii lor în aceste condiții speciale.

          În conformitate cu prevederile Legii 62/2011, guvernul are obligația să consulte partenerii sociali (sindicatele și patronatele) și să corecteze toate aceste erori, dar observăm cu îngrijorare că în ultimii ani guvernanții, indiferent de culoarea politică, nu mai respectă dialogul social, unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei, modificând legislaţia fără consultare, încălcând astfel normele stabilite de Organizaţia Internaţională a Muncii.

          Această situație produce temeri imense în rândul salariaților, afectează pacea socială, duce inevitabil la creșterea nemulțumirilor și generează premizele declanșării unor acțiuni de protest de mare amploare.

          Trebuie să continuăm lupta până când fiecare revendicare va fi câștigată și fiecare discriminare va fi îndreptată. Reușim doar dacă suntem în continuare uniți și puternici !

Împreună suntem mai puternici!

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *