C O M U N I C A T

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS din România au participat joi, 28 iulie a.c., la dezbaterea privind efectuarea gărzilor desfăşurate de medici, întâlnire la care au participat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru.

Un pas către normalitate îl reprezintă eliminarea obligativităţii medicilor de a efectua gărzi şi recunoaşterea gărzilor ca timp de lucru şi vechime în specialitate, aşa cum a solicitat SANITAS în cadrul întâlnirilor avute cu ministrul Muncii în luna iunie a acestui an.
Cei doi miniştri au propus ca de la 1 august garda obligatorie (considerată timp de lucru pentru completarea normei de bază) să fie plătită la salariul prevăzut de OUG nr. 20/2016, la care se va adăuga un spor de 25% pentru orele de noapte, conform Codului Muncii.

În ceea ce priveşte gărzile suplimentare care vor fi efectuate pe baza unui contract de muncă cu timp parţial, începând de la 1 august, ministrul Sănătăţii a propus ca plata acestora să se facă la salariul din 2009, la care se va adăuga un spor de 75-100%.
De asemenea, ministrul Sănătăţii şi ministrul Muncii iau în considerare posibilitatea acordării de ore libere după gardă.
Totodată, s-a stabilit un calendar de lucru privind modificările ce vor fi aduse la Ordinul nr. 870/2004, actul normativ care reglementează timpul de lucru şi gărzile din unităţile sanitare, precum şi impactul bugetar aferent.
Tot în cadrul acestei întâlniri, reprezentanţii SANITAS au fost singurii care au solicitat un calendar concret pentru negocierea unei noi legi a salarizării în sistemul de sănătate şi asistenţă socială.

Deşi nu ne mulţumesc în totalitate soluţiile înaintate de cei doi miniştri, aşteptăm însă propunerea de modificare a Ordinului nr. 870/2004 care reglementează timpul de lucru şi gărzile din sistemul sanitar.