Dialogul social este cunoscut ca unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei și este un proces voluntar prin care partenerii sociali se informează, consultă, negociază, cu scopul de a ajunge la o înțelegere pe subiecte de interes comun.

          Observăm cu îngrijorare că în ultima perioadă guvernanții, indiferent de culoarea politică, nu mai respectă aceste principii, modificând legislaţia fără consultare, încălcând astfel normele stabilite de Organizaţia Internaţională a Muncii, cu privire la dialogul social.

          Efectul excluderii partenerilor sociali de la masa negocierilor, al refuzului de informare și consultare în ceea ce privește promovarea unor legi și acte normative, îl reprezintă „legiferarea pe genunchi” a unor legi și alte acte normative cu omisiuni, erori și ambiguități, generând inechități și discriminări în rândul salariaților și nu numai. Acestea produc temeri imense în rândul salariaților, afectează pacea socială și duc inevitabil la creșterea nemulțumirilor și la iminența declanșării unor acțiuni de protest de mare amploare.

          Singura soluție, în opinia noastră, pentru împiedicarea derapajelor de orice natură o reprezintă NEGOCIEREA ÎNTRE PARTENERII SOCIALI ca parte fundamentală a DIALOGULUI SOCIAL.

Împreună suntem mai puternici !
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *