În momentul în care am declanșat acțiunile revendicative în 2017, principalul obiectivul SANITAS a fost ca niciun membru de sindicat să nu aibă venitul net diminuat. De la această cerință au început negocierile cu Guvernul României, sub această limită nu am fost și nu suntem de acord să negociem.
Având în vedere că O.U.G. nr. 91/2017 pentru corectarea inechităţilor din sistemul sanitar a fost emisă la presiunile Federaţiei SANITAS, iar indemnizaţia de hrană a fost introdusă tocmai pentru a înlocui tichetele de masă, astfel încât salariaţii din sistemul sanitar să nu înregistreze pierderi de venituri, iar în discuţiile avute cu Premierul României și Ministrul Sănătății am fost asiguraţi că impozitarea va fi de 10%, astfel încât suma primită pentru indemnizaţia de hrană să nu fie mai mică decât tichetele de masă, cerem insistent Guvernului României să reglementeze impozitarea indemnizației de astfel încât să nu avem pierderi de venituri față de anul 2017, sau să revenim tichetele de masă.
Noua impozitare de 41,5%, diminuează foarte mult veniturile angajaților din sistemul sanitar, mai ales pentru cei care nu au beneficiat de majorare reală în 2018.
Exemplificăm impactul negativ al aplicării indemnizației de hrană:
Atragem atenția factorilor de decizie că această reducere a veniturilor salariaților din SĂNĂTATE prin adăugarea contribuțiilor la indemnizația de hrană, creează o tensiune socială enormă, duce inevitabil la reluarea protestelor și la erodarea continuă a încrederii în această reformă salarială care sperăm că a fost gândită să aducă stabilitatea în sistemul sanitar românesc.
Împreună suntem mai puternici!
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța