A fost publicată in Monitorul Oficial nr. 209 din 14 martie 2020 Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Aceasta va intra în vigoare din 17 martie 2020 și va fi obligatorie pentru toți angajatorii, atât din mediul public cât și din mediul privat.

Normele adoptate prevăd posibilitatea de a acorda zile libere:

– părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ

– părinții persoanelor cu dizabilități de până la 18 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

Zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă.

Doar unul dintre părinți, ori tutorele poate beneficia de zile libere din partea angajatorului pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați și se acordă pe baza unei declarații pe proprie răspundere, semnată de către ambii părinți, sau de către tutorele legal în cazul familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *