În condițiile în care epidemia nu a luat încă amploare în România, numărul cadrelor medicale infectate crește alarmant.

          Până joi, 26 martie, la nivelul întregii țări au fost depistate pozitiv 153 de cadre medicale, medici, asistente, înfirmiere și personal auxiliar, conform datelor raportate din teritoriu către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

          Italia, Spania și alte țări europene se confruntă și ele cu această situație, dar aici numărul îmbolnăvirilor se numără cu zecile de mii, iar sistemul sanitar este supus unei presiuni imense.

          În acest moment, România are cel mai mare procent de personal medical infectat din lume – 15 %, deși numărul de îmbolnăviri din țara noastră este incomparabil cu cel din Spania unde 12% din numărul total de îmbolnăviri sunt cadre medicale, Italia – 8 %, China – 4%, Coreea de Sud 0%.

          În județul Constanța au fost aduse sute de persoane din zonele roșii, iar spitalele din acest județ vor fi invadate în curând de mii de cazuri care vor avea nevoie de îngrijire medicală.

          Atragem atenția guvernanților că personalul medical are nevoie de echipament de protecție corespunzător astfel încât să fie capabil să asigure triajul, urgențele și tratamentele. Nu este admisibil să existe sincope de aprovizionare cu materiale, echipamente și aparatura. Riscurile la care sunt expuse cadrele medicale pot avea consecinţe foarte grave, chiar fatale.

          Contactul cu un număr foarte mare de bolnavi, amplificat de insuficiența echipamentelor de protecție corespunzătoare, crește riscul de îmbolnăvire a lucrătorilor din spitale și din DSP-uri aflați în linia I și dacă cedează aceasta linie se instaurează HAOSUL.

          Haideți să facem scut în jurul lor și să îi protejăm cum putem mai bine, pentru că ei sunt singurii care ne mai pot salva în lupta cu virusul ce ucide în fiecare zi.

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *