Reprezentanții Federației SANITAS s-au întâlnit marți, 11 iulie 2017, cu ministrul sănătății- dl Florian Bodog și cu secretarul de stat în Ministerul Sănătății -dl Rareș Trișcă, pentru a discuta o serie de probleme generate de aplicarea noii Legi a salarizării bugetarilor. Neclaritățile și incoerențele acesteia, pe care Federația SANITAS le-a semnalat în repetate rânduri, au dat naștere unor interpretări eronate care au alimentat, pe bună dreptate, temerile angajaților din sănătate și asistență socială.
Principalele subiecte de discuție au fost atât cele legate direct de asigurarea veniturilor unor categorii profesionale, cât și cele care privesc relațiile de muncă și funcționalitatea sistemului de sănătate.
Printre acestea s-au numărat:
a. Bursele medicilor rezidenți. Reprezentanții SANITAS au dorit să primească, direct din partea ministrului Sănătății, confirmarea faptului că bursele lunare ale medicilor rezidenți nu vor fi sistate odată cu aplicarea Legii salarizării bugetarilor. Subiectul, intens discutat în ultimele zile, este foarte important pentru organizația noastră, ținând cont de faptul că acest drept a fost obținut în 2013, în urma presiunilor exercitate de Coaliția Profesioniștilor din Sănătate, iar SANITAS este singura organizație sindicală care a aderat la această structură a societății civile.
Ministrul sănătății a confirmat că bursele lunare ale medicilor rezidenți se vor acorda în continuare, problema rezolvându-se printr-o ordonanță a Guvernului ce va fi discutată în ședința Executivului din această săptămână.

b. Gărzile medicilor. Ministrul sănătății a afirmat că prevederile referitoare la organizarea timpului de muncă și efectuarea gărzilor rămân neschimbate. El a declarat că ”ministerul pe care îl conduce nu intenționează să modifice Ordinul nr. 1375/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 870/2004”.

c. Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate. Reprezentanții Federației SANITAS și-au manifestat îngrijorarea față de dificultățile procesului de negociere a CCM, care se desfășoară de mai bine de trei luni. Președintele SANITAS -dl Leonard Bărăscu a arătat că ”suntem deja în luna a șaptea a anului 2017 și relațiile de muncă în sistemul sanitar nu sunt reglementate printr-un contract colectiv, așa cum ar fi normal”. În consecință, s-a solicitat intervenția ministrului sănătății, astfel încât să se urgenteze negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă, reprezentanții SANITAS primind asigurări că acest lucru se va întâmpla cât mai curând.

d. OUG nr. 46/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță. Federaţia SANITAS a solicitat ministrului sănătății să găsească cele mai rapide soluții pentru asigurarea resurselor financiare, astfel ca toți angajații din sistemul sanitar să beneficieze de prevederile ordonanței de urgență nou apărute.

e. Noul regulament de sporuri. Legea salarizării prevede ca, în cel mult 60 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, ministerul de profil să elaboreze un regulament-cadru privind sporurile pentru condiții de muncă, ”cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate”. Ministrul sănătății a apreciat că săptămâna viitoare vor începe discuțiile pe acest subiect.

f. Iași – Centrul medico-social Podu Iloaiei. Biroul Operativ al Federației SANITAS a adus în discuție și o serie de probleme semnalate de organizațiile SANITAS din teritoriu. Astfel, s-a cerut ministrului sănătății găsirea unei soluții legale prin care Centrul de Asistență Socială Podu Iloaiei, jud. Iași, să fie preluat de Consiliul Județean Iași, având în vedere bugetul insuficient de care dispune Consiliul Local din orașul Podu Iloaiei și efectele financiare negative pe care le suportă instituția sanitară în cauză.
Ministrul sănătății i-a asigurat pe reprezentanții Federației SANITAS că toate problemele discutate își vor găsi cea mai bună rezolvare într-un timp cât mai scurt.

#sanitas#mereualăturidetine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *