Criza actuală în care ne aflăm a fost comparată cu un război.

          La fel ca în orice luptă, soldații de pe linia frontului sunt cei care duc greul luptei. Mulți soldați din prima linie au văzut ororile războiului și, deși terifiant, știau cu cine luptă și își puteau recunoaște dușmanul. Lupta cu SARS CoV 2 este total diferită deoarece ne luptăm cu un inamic invizibil, uneori mortal, iar sarcina este mult mai grea.

          Salariații din unitățile sanitare, unitățile de asistență socială, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, din întreaga țară se confruntă cu o încărcătură de lucru fără precedent, iar unitățile sanitare sunt suprasolicitate. Extenuați de muncă, lucrând în medii de lucru stresante și înspăimântătoare, cu urme dureroase pe fețe, lăsate de măștile de protecție pe care trebuie să le poarte în permanență, echipați în combinezoane, viziere și măști, în care se sufocă, sunt la datorie și nu pot ceda nicio clipă. Acești soldați în alb își pun efectiv viața în pericol, precum și siguranța celor dragi, expunându-se la o posibilă infecție.

          Așteptări legate de anumite recompensări materiale au venit în mod direct de la Președintele României, Guvern și Parlament care, în an electoral, s-au înghesuit să laude personalul medico-sanitar și, pentru a atrage aprecierea publică, au anunțat și legiferat stimulente financiare (Legea 82/2020, Legea 56/2020) arătând că îi sprijină pe lucrătorii din sănătate și asistență socială în lupta cu COVID -19. În realitate aceste măsuri nu pot fi transpuse în practică deoarece angajatorii nu au primit finanțarea corespunzătoare pentru acordarea acestor drepturi.

          Mai mult decât atât personalul medico-sanitar din unitățile sanitare care își desfășoară activitatea în acest context epidemiologic nu își pot primi sporul de 55 – 85% conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018 pentru că Ministerul Sănătații nu a declarat prin ordin existența acestei „epidemii deosebit de grave”.

          Dezamăgirea provocată de neacordarea acestor drepturi de natură salarială stabilite de legislația în vigoare a creat și creează numeroase disensiuni în interiorul sistemului sanitar și a celui de asistență socială, pune presiune pe conducătorii instituțiilor și îi determină pe salariați să ceară declanșarea acțiunilor sindicale.

          În acest context considerăm că este oportun ca partenerii sociali să se așeze la masa dialogului și solicităm Guvernului României demararea de negocieri reale, transparente și constructive pentru rezolvarea revendicărilor Sanitas, pentru desfășurarea în bune condiții a activităților și menținerea climatului de pace socială.

          Trebuie să facem totul pentru a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății care, în ciuda propriilor temeri bine întemeiate, sunt implicați direct în lupta cu SARS CoV 2 pentru a-i ajuta pe cei afectați și a contribui la stoparea răspândirii virusului.

Împreună suntem mai puternici !
Biroul Executiv al sindicatului Sanitas Constanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *