Legea 51/2020 de modificare a Legii 153/2017 a fost promulgata și publicată în Monitorul Oficial. Aceasta va intra în vigoare de la 01 iulie 2020.

          Astfel, se majorează coeficienții de salarizare pentru personalul din sistemul sanitar public care ocupă funcţiile de farmacist, biolog, biochimist, chimist, fizician, psiholog.

          În plus, aceste categorii de angajați ”beneficiază, începând cu data de 1 iulie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

          Această lege reprezintă o reparaţie morală pentru câteva categorii de personal din sistemul sanitar, dar atragem atenția că Legea 153/2017, în continuare încalcă principiul egalităţii de tratament între salariați deoarece:

– psihologii din asistență socială, spre deosebire de cei din sănătate, nu beneficiază de aceste majorări salariale începând cu 1 iulie 2020

– pentru unii angajați (ex. infirmiere, brancardieri, registratori medicali, personal TESA, etc.) se păstrează creșterea salarială în tranșe, până în 2022, iar alții beneficiază de întreaga majorare salarială (această situație este întâlnită doar în sănătate și asistență socială – pentru că … suntem speciali, nu?)

– se încalcă, în continuare, principiile care stau la baza legii salarizării (pregătirea profesională, complexitatea muncii prestate, principiul ierarhizării pe verticală cât şi pe orizontală în cadrul aceluiaşi domeniu) pentru categorii profesionale importante din sistemul de sănătate, precum: fiziokinetoterapeutul, asistentul medical, directorul de îngrijiri, directorul economic, profesorul CFM, asistentul social, inspectorul de specialitate, inginerul, economistul…etc.

– sporul pentru condiții de muncă este aplicat în continuare diferențiat: câteva categorii profesionale au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul de bază maxim (din 2022), celelalte, care nu au beneficiat de majorarea salariului la maximul din grilă la 01 martie 2018 au sporul pentru condiții de muncă aplicat la salariul din decembrie 2018.

          Proiectul de lege privind majorarea coeficientilor kinetoterapeutilor, fiziokinetoterapeutilor, prof CFM, asistenților sociali, bioinginerilor medicali se afla DIN NOU pe ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor din 29 aprilie 2020.

          Solicităm parlamentarilor să țină cont de argumentele formulate de către Federația SANITAS pentru repoziționarea categoriilor profesionale din sănătate și asistență socială conform principiilor din Legea 153 /2017, adică în funcție de pregătirea profesională şi complexitatea muncii.

sursa indaco.lege5online

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *