Având în vedere că mai multe organizații neguvernamentale au comandat și amenajat tuneluri de dezinfectare pentru Covid-19 în mai multe spitale și că pe toate rețelele de socializare sunt prezentate aceste „donații reușite”, noi, din dorința de a ajuta membrii de sindicat, am hotărât să achiziționăm aceste tuneluri, motiv pentru care am contactat 3 firme producătoare ale acestor „soluții miraculoase” de dezinfecție. În urma documentării făcute am aflat lucruri foarte interesante.

Cunoscând faptul că orice dispozitiv care intră în sfera echipamentelor folosite în unitățile sanitare trebuie avizat/autorizat de Ministerul Sănătății, iar în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 615/2020 art. 241) și cu prevederile art. 10 din Ordonanța militară nr. 4/2020, în perioada pandemiei această sarcină este transferată Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor, am solicitat firmelor acest aviz și am constatat cu uimire, că niciuna nu îl obținuse.

          De asemenea, am pus întrebări cu privire la dezinfectantele care trebuie folosite în aceste dispozitive, indicate pentru combaterea virusul SARS-COV2, dar nedăunătoare pentru om; durata de expunere în tunel necesară pentru o dezinfecție eficientă fără afectarea organismului uman, ș.a. dar la aceste întrebări nu am primit răspuns.

          Am descoperit că, până în prezent, nu sunt dovezi științifice ale eficacității utilizării acestor tuneluri dezinfectante pentru oprirea răspândirii virusului Covid-19 și că nu ar trebui utilizate pentru publicul larg într-o comunitate sau loc de muncă. Deși modul exact de transmitere a virusului Covid-19 nu a fost determinat pe deplin, știm că transmiterea de la om la om se produce prin picături mici din nas sau gură, care se răspândesc atunci când o persoană cu coronavirus tușește, strănută sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei.

          Tunelul de dezinfectare nu va ucide niciun virus deja prezent în nas, gât sau corp, de aceea o persoană infectată cu Covid-19 va rămâne infecțioasă chiar și după trecerea prin tunel.

          Majoritatea soluțiilor de dezinfectare au contraindicații de aplicare direct pe tegumente și mucoase, în special în zona ochilor, majoritatea dezinfectantelor având ca substanță activă clorul sau alcoolul. Expunerea repetitivă la soluții chiar diluate poate provoca iritații, inflamații și reacții alergice.

          Organizația Mondială a Sănătății combate mai multe mituri cu privire la virusul COVID-19, unde se găsesc și recomandările cu privire la utilizarea lampilor UV pentru piele si pulverizarea cu substanțe dezinfectante pentru combaterea noului coronavirus:

Sursa: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.”

Pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul poate ucide noul coronavirus?

Nu. Stropirea alcoolului sau clorului pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Stropirea unor astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau mucoase (adică ochi, gură). Atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.”

Mai mult decât atât, Dan Arnold specialist din domeniul echipamentelor medicale bazate pe tehnologie UV-C. a fost întrebat dacă coronavirusul poate fi neutralizat prin UV-C, acesta a răspuns sarcastic: Poate doar dacă vrei să prăjești oamenii. Sursa: https://www.bbc.com/future/article/20200327-can-you-kill-coronavirus-with-uv-light.

„UVC sunt într-adevăr chestii urâte – nu ar trebui să fii expus la asta”, spune Arnold. „Poate dura câteva ore pentru a obține arsuri solare de la UVB, dar cu UVC este nevoie de câteva secunde. Dacă ochii îți sunt expuși … știi ce senzație cruntă ai pe tine dacă te uiți la soare? Este așa de 10 ori, după câteva secunde. Pentru a utiliza UVC în siguranță, aveți nevoie de echipament și instruire specializată. ”

În cele din urmă, este de la sine înțeles că dezinfectarea pielii cu orice fel de UV va duce la deteriorarea acesteia și va crește riscul de cancer de piele.”

          Oamenii sunt mai bine protejați dacă respectă recomandările autorităților cum ar fi distanțarea socială, evitarea mulțimilor, spălarea corectă și frecventă a mâinilor și purtarea măștilor în public.

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *