În contextul pandemiei de coronavirus, sănătatea și asistența socială se confruntă cu o problemă în plus: lipsa de personal.

          Deficitul de personal din sănătate și asistență socială este generat de suspendarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în unitățile sanitare și de asistență socială, începând cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

          Efectele imediate ale deficitului de personal sunt:

  • epuizarea generată de creşterea volumului de muncă, a complexității muncii și implicit a numărului de atribuţii.
  • diminuarea capacităţii de muncă – suprasolicitarea personalului medical il face să se simtă copleșit, până în punctul în care dispare concentrarea și entuziasmul pentru exercitarea profesiei.
  • diminuarea calităţii serviciilor medicale – cadrele medicale obosite, stresate și insuficiente numeric au o probabilitate mult mai mare să facă erori medicale care afectează evoluția pacienților.
  • acordarea unei atenții reduse pacienţilor, diminuarea comunicării cu aceştia. Atunci cand există mai puțin personal medical disponibil pentru a răspunde nevoilor pacienților, este foarte probabil ca pacienții să se simtă neglijați și implicit nemulțumiți de îngrijirea pe care o primesc.
  • degenerarea cu ușurință a relației profesionale în cadrul echipei medicale care poate produce stări de tensiune și neînțelegeri.
  • afectarea vieţii de familie prin epuizare emoțională.

          Premierul României Ludovic Orban a declarat că răspunsul la problema lipsei de personal medical este detașarea cadrelor din alte unități. Atragem atenția Guvernului României că în TOATE unitățile sanitare și de asistență socială din țară se înregistrează deficit major de personal, iar detașarea dintr-o unitate în alta nu este o soluție viabilă, în contextul epidemiologic actual, deoarece ar duce la dezechilibre majore în unitățile care detașează și, într-un viitor apropiat, la colapsul sistemului sanitar și de asistență socială. În contextul vacantării unui număr mare de posturi în unitățile sanitare și de asistență socială în ultimele 6 luni și a creșterii semnificative a numărului pacienților care au nevoie de asistență medicală, menținerea suspendării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat cu efecte dezastruoase pe termen lung afectând grav stabilitatea relațiilor de muncă.

          Viata pacienților din România depinde nu numai de dotările din spitale, ci de numarul cadrelor medicale care le stau la dispoziție. A asigura suficient personal pentru normarea optimă înseamnă, de fapt, a crește șansele pacienților de însănătoșire.

          Ne exprimăm speranța că, în cadrul întâlnirii de mâine 12.10.2020, Premierul României, dl. Ludovic Orban va înțelege pe deplin importanța demersurilor noastre.

Împreună suntem mai puternici !
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *