La nivel național, deficitul de personal existent în sănătate și asistență socială este uriaș și este generat de normative de personal vechi, depășite, care nu sunt adaptate realităţilor și principiilor europene. Ca o bomboană pe coliva sănătății și a asistenței sociale a fost adoptată OUG 34/2023 care suspendă ocuparea prin concurs a posturilor vacante și temporar vacante din instituțiile publice.
            Această strategie a Guvernului României de a economisi bani este extraordinar de periculoasă în primul rând pentru pacienți și beneficiari afectând în mod direct siguranța și calitatea îngrijirii lor dar și pentru personal ducând la epuizarea acestuia.
            Efectele deficitului de personal sunt:

  • epuizarea personalului generată de creşterea volumului de muncă, a complexității muncii și implicit a numărului de atribuţii. Foarte mulți angajați nu și-au efectuat nici măcar zilele de concediu de odihnă restante din perioada pandemiei.
  • diminuarea capacităţii de muncă – suprasolicitarea personalului medical îl face să se simtă copleșit, până în punctul în care dispare concentrarea și entuziasmul pentru exercitarea profesiei.
  • diminuarea calităţii serviciilor medicale – probabilitatea personalului de a face erori atunci când este obosit, stresat și insuficient numeric crește exponențial, afectează evoluția pacienților și duce la creșterea mortalității pacienților
  • acordarea unei atenţii reduse pacienţilor, diminuarea comunicării cu aceştia. Mai puțin personal medical disponibil pentru asigurarea actului medical și de îngrijire conduce la creșterea timpilor de așteptare a pacienților, la acordarea unei atenţii reduse pacienţilor și la diminuarea comunicării cu aceştia generând nemulțumiri și tensiuni.
  • degenerarea cu ușurință a relațiilor profesionale în cadrul echipei medicale care poate produce stări de tensiune și neînțelegeri. Tensiunile se agraveze pe măsură ce deficitul de personal continuă să crească.
  • afectarea vieţii de familie prin epuizare emoțională.

            Atragem atenția Guvernului României că în TOATE unitățile sanitare și de asistență socială din țară se înregistrează deficit major de personal. Asigurarea forței de muncă este o parte integrantă a siguranței pacienților iar suspendarea angajărilor duce la colapsul sistemului sanitar și de asistență socială cu efecte dezastruoase pe termen lung.
            Viața pacienților din România depinde nu numai de dotările din spitale, ci de numărul cadrelor medicale care le stau la dispoziție. A asigura suficient personal pentru normarea optimă înseamnă, de fapt, a crește șansele pacienților de însănătoșire.
            Ne exprimăm speranța că factorii decidenți vor înțelege pe deplin împortanța demersurilor noastre.
Burnout-ul în sănătate și asistență socială este dăunător pentru profesioniști, instituție și pacient.

Împreună suntem mai puternici !
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *