SUSPENDAREA ANGAJĂRILOR AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA ȘI ASISTENȚA SOCIALĂ MAI MULT DECÂT O GREVĂ!

0
741

La intrarea în vigoare a Ordonanței 34/2023 unitățile sanitare și de asistență socială au rămas cu sute de posturi neocupate. Mai mult, lunar se vacantează foarte multe posturi prin încetări de contracte de muncă din diverse motive: pensionări, decese, demisii și suspendări de contracte de muncă pentru: concedii medicale, sarcină și lehuzie, concedii de creștere copil, etc. Este un fenomen normal, continuu în spitale și centre de asistență socială de care guvernanții nu au ținut cont iar deficitul de personal a devenit critic.

            După intrarea în vigoare a O.U.G. 34/2023 unitățile sanitare și cele de asistență socială din țară au transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației memorandumuri pentru aprobarea organizării concursurilor pentru deblocarea posturilor vacante și temporar vacante. Dar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a răspuns foarte târziu la aceste adrese, tocmai în luna decembrie 2023, invocând faptul că acest demers este TARDIV LA ACEASTĂ DATĂ, deoarece O.U.G. 34/2023 își încetează aplicabilitatea după 31.12.2023. Ministerul nu a analizat aceste solicitări și nu a ținut cont că prin nedeblocarea acestor posturi unitățile nu pot funcționa la parametrii optimi, nu pot asigura continuitatea activității, nu se poate asigura calitatea actului medical și siguranța la locul de muncă. Mai mult unitățile sunt puse în situația să încalce prevederile legale riscând să piardă autorizații de la instituțiile abilitate (DSP, ISU, AJPIS, etc), inclusiv să ramburseze bani atrași prin fonduri europene, TOTUL DIN CAUZA LIPSEI ACUTE DE PERSONAL.

            Prin O.U.G. 115/2023 COALIȚIA DE GUVERNARE MENȚINE SUSPENDAREA ANGAJĂRILOR cu excepția posturilor care devin vacante în cursul anului 2024 și a posturilor unice!

            Atragem atenția Guvernului României că în TOATE unitățile sanitare și de asistență socială din țară se înregistrează deficit major de personal cu implicații profesionale mult mai grave decât în alte domenii și că suspendarea angajărilor echivalează cu o grevă în sănătate și în asistență socială, dar pe termen lung! Această decizie de a economisi bani, este extrem de periculoasă atât pentru pacienți și beneficiari afectând în mod direct siguranța și calitatea actului medical și a îngrijirilor acordate cât și pentru personal, ducând la epuizarea acestuia.

            În prezent din cauza lipsei de personal nu se pot acorda concediile de odihnă iar o mare parte din angajati au zile de concediu restante care nu au putut și nu pot fi acordate din aceeași cauză; în unele secții asigurarea continuității activității medicale se poate face doar prin efectuarea orelor suplimentare care nu pot fi plătite și nici recuperate. Angajaţii se confruntă cu o creştere semnificativă a volumului de muncă, fiind solicitati să efectueze mai multe activităţi într-un timp tot mai scurt, împreună cu numărul tot mai mare de zile de concediu neacordate duce la epuizarea profesională cu un impact grav asupra furnizării serviciilor medicale.

Situația este și mai gravă în privința deficitului de personal nemedical, deoarece posturile vacante aferente personalului nemedical se desființează ca urmare a intrării în vigoare a Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. Prin desființarea acestor posturi se pune în pericol funcționarea unităților sanitare.

            Asigurarea forței de muncă este o parte integrantă a siguranței pacienților iar suspendarea angajărilor duce la colapsul sistemului sanitar și a celui de asistență socială cu efecte dezastruoase pe termen lung.            

            De-a lungul istoriei noastre sindicale, am avut și am depășit o multitudine de obstacole și la fel vom face și acum! Suntem puternici, uniți și determinați iar obstacolele le transformăm în oportunități. Rămânem aceeași organizație puternică și ne pregătim serios și minuțios de singura luptă pe care trebuie să o ducem: lupta sindicală!

Împreună suntem mai puternici! Împreună, facem diferența!
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *