NIMIC NU SE OBȚINE FĂRĂ LUPTĂ

0
328

Consiliul Național al Federației SANITAS a hotărât ca începând de luni, 18 decembrie 2023, toate organizațiile SANITAS din țară vor demara strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă atât în SĂNĂTATE cât și în ASISTENȚA SOCIALĂ.
DE CE PROTESTĂM?
1. Nerespectarea Legii 153/2017 (înghețarea sporurilor, gărzilor, indemnizației de hrană, voucherelor de vacanță, etc. la nivelul lunii decembrie 2018), a art. 12 alin. 2 conform căruia, „începând cu anul 2023, salariile de bază se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor prevăzuţi în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, respectiv 3300 de lei”, prevedere care ar fi adus cresteri salariale decente și ar fi acoperit în parte, scăderea dramatică a puterii de cumpărare.
Nu se aplică de la 01.01.2024 noua lege de salarizare, așa cum au promis reprezentanții Guvernului, lege care ar fi trebuit să rezolve inechitățile din actuala lege a salarizării.
Câteva categorii de angajați din sănătate și asistență socială au fost amăgite periodic cu acordarea unor firimituri din drepturile salariale restante dar și acestea au fost mult sub rata inflației care a atins un nivel alarmant, iar altele nu au mai beneficiat de nicio creştere salarială din martie 2018. Toți angajații resimt scăderea nivelului de trai deoarece puterea de cumpărare a scăzut sub nivelul avut înaintea aplicării Legii salarizării din 2018.
Este firesc să solicităm CREȘTEREA VENITURILOR TUTUROR SALARIAȚILOR DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ.
2. Strategia Guvernului României de a economisi bani prin suspendarea concursurilor este extraordinar de periculoasă și păguboasă în primul rând pentru pacienți și beneficiari deoarece afectează în mod direct siguranța și calitatea actului medical și al îngrijirilor acordate dar și pentru personal afectând starea de sănătate a acestuia.
Lipsa de personal duce la suprasolicitarea angajaților existenți, diminuarea capacităţii de muncă, diminuarea calităţii serviciilor medicale, acordarea unei atenţii reduse pacienţilor, diminuarea comunicării cu aceştia, degenerarea cu ușurință a relațiilor profesionale în cadrul echipei medicale generând tensiune, neînțelegeri, afectarea vieţii de familie prin epuizarea fizică și emoțională.
Este important ca reprezentanții Guvernului, Parlamentului și ai autorităților locale să fie conștienți de aceste probleme grave cu consecințe dramatice pentru întraga societate și să aprobe măsuri de remediere urgentă a situației prin deblocarea angajărilor, crearea condițiilor decente de muncă și oferirea de stabilitate, predictibilitate și siguranță la locul de muncă la fel ca în toate țările din Uniunea Europeană. Doar așa se poate atrage și menține personalul calificat în cele două sisteme.
DRAGI COLEGI/COLEGE,
Acum este timpul să ne unim, să ne facem auzite vocile și să demonstrăm că suntem hotărâți să luptăm pentru drepturile noastre. Munca noastră este esențială pentru populație și nu poate fi subevaluată. Este momentul să cerem cu tărie drepturile, inclusiv plata corectă a muncii depuse, iar majorările salariale cerute reprezentă doar reflectarea corectă a importanței muncii depuse, a eforturilor și sacrificiilor făcute zi de zi.
Noi, eroii din pandemie și protestatarii de astăzi, merităm să fim tratați cu respect și demnitate.

Împreună suntem mai puternici! Împreună, facem diferența!
Biroul Executiv al Sindicatului SANITAS Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *