Sindicalistii din Sanatate, care anul trecut au dus lupte aprige pentru a castiga respectarea unor drepturi legale, spera ca noul Guvern să rezolve problemele stringente ale sistemului sanitar.

„Noul ministru al Sănătății are o misiune foarte grea. În primul rând trebuie semnat urgent contractul colectiv de muncă, cel pe ramură, întrucât vechiul contract a expirat la 31 decembrie. De asemenea, trebuie să emită normele de aplicare ale Legii 250, cea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru că Guvernul anterior n-a făcut-o, fiind mai preocupat s-o conteste la Curtea Constituțională, în loc să ceară, spre exemplu, o evaluare exactă a efortului bugetar pe care îl presupune aplicarea ei. Au doar estimări. Apoi, din această lege sunt câteva aspecte interpretabile și ne așteptăm ca noul Guvern, în speță de Ministerul Sănătății pentru noi, să aducă lămuriri. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare Legea salarizării unitare, care ar trebui făcută, însă, cu consultarea sindicatelor, nu cu ignorarea lor, ca până acum”, explică, pentru EVZ, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.
Stoparea exodului medicilor, testul suprem

Pe termen mediu, viitorul ministru al Sănătății, Florian Bodog, va trebuie să repare tot ce s-a „stricat” în ultimul timp.

„Anul trecut, sistemul sanitar a fost decapitat de scandaluri, iar asta a contribuit la deteriorarea imaginii medicilor în ochii pacienților. Noul ministru va trebuie să repare această situație și să redea cadrelor medicale locul lor firesc în societatea românească. Trebuie să depășim faza «plicului cu bani» ca formă supremă de corupție în sistemul sanitar, întrucât corupția înseamnă, în fapt, mult mai mult”, mai spune Pope.

Dovada supremă a „priceperii” noului ministru al Sănătății va fi, însă, stoparea exodului medicilor, a cadrelor medicale în general. „Va trebui să ia măsuri pentru că așa nu se mai poate. Trebuie găsită o soluție și, da, va trebui discutată și partea financiară. Ne așteptăm ca în 2017 să ne așezăm la masa negocierilor și să vedem ce se poate face în ceea ce privește salarizarea angajaților din sistemul sanitar. Pentru că nici măcar infirmiere nu mai găsești. Și nici n-ai cum să găsești atâta timp când în România n-au nicio perspectivă”, explică primvicepreședintele Sanitas.

Sursa: Evenimentul Zilei