Reprezentanții Federației Sanitas au participat astăzi, 18 octombrie, la întâlnirea propusă de Guvernul României cu organizațiile sindicale din domeniul sănătății și asistenței sociale.

Premierul Mihai Tudose, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia – Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea și consilierii acestora au încercat să găsească puncte de vedere comune cu partea sindicală, pentru soluționarea problemelor privind salarizarea în sistem, acordarea tichetelor de masă, regulamentul de sporuri și alte inechități și omisiuni ale Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetară.

Deși Ministerul Sănătății și cel al Muncii s-au angajat, încă de săptămâna trecută, să pună la dispoziția sindicatelor un draft al viitorului Regulament de sporuri, precum și alte materiale din care să înțelegem viziunea Guvernului asupra soluțiilor la problemele pe care le semnalăm de mai multe luni, până în prezent nu am primit nici o informație.

În dialogul de astăzi nu s-a găsit o soluție concretă nici la problema tichetelor de masă – care dispar începând cu 1 ianuarie 2018, nici la depășirea normei de bază în cazul medicilor care lucrează în spitale (gărzile suplimentare obligatorii impuse de Legea 153/2017). Pentru rezolvarea ambelor probleme, este necesară amendarea Legii-cadru 153.

Participanții la întâlnirea de astăzi au fost de acord cu o nouă discuție, ce va avea loc vineri, 20 octombrie, în care se vor analiza principii și variante de modificare a Anexei 2 a legii -cea referitoare la salarizarea personalului inclus în Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate Şi Asistenţă Socială”.

Reprezentanții Federației SANITAS sunt de acord, în principiu, cu modificarea Anexei 2 în sensul stabilirii salariilor de bază în mod diferențiat, ținând cont de categoria profesională și specificul locului de muncă.

Noua întâlnire programată cu partea guvernamentală nu afectează programul de acțiuni de protest demarat de Federația SANITAS din România. Acțiunile noastre continuă cu mitingul și marșul din 19 octombrie, urmând ca, în funcție de rezultatul discuțiilor, Consiliul Național SANITAS să decidă asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul de sănătate și asistență socială.

Biroul Operativ al
Federației SANITAS din România

#nucedăm
#împreună_suntem_mai_puternici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *