Referitor la recenta vizită a Ministrului Sănătății Sorina Pintea la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, intens mediatizată, considerăm utile câteva observații.
Înțelegem preocuparea doamnei ministru pentru ridicarea calității actului medical și o salutăm, dar acest lucru se face cu o finanțare corespunzătoare care să asigure renovări și dotări la standarde europene. Ridicarea calității actului medical se face printr-o colaborare cu toți factorii implicați în realizarea actului medical și cu consultarea partenerilor sociali (patronate și sindicate).

Cea mai mare unitate sanitară din județ, de altfel singura care are competențe în tratarea cazurilor extrem de dificile, este extrem de aglomerată. Spre exemplificare: anul trecut în UPU au fost consultați 140.449 de pacienți din care 36.652 au fost internați, într-o locație subdimensionată care are nevoie urgentă de extindere și de suplimentare de personal. Doamna Ministru a recunoscut în seara vizitei, că până la ora aceea au fost 247 prezentări la UPU. 247 pacienți în câteva ore, cu doar 4 medici și câteva asistente și infirmiere? În UPU, un pacient este evaluat clinic şi paraclinic (analize de laborator, radiografii, ecografii, examen CT, ș.a.), beneficiază de consult de specialitate şi tratament în câteva ore, lucruri care s-ar putea face prin ambulator în câteva zile. Atât timp cât vor mai fi bolnavi care se prezentă în UPU doar pentru că nu există centre de pemanență noaptea și la sfârșit de săptămână sau din alte motive care nu reprezintă urgențe, sigur că vor exista blocaje şi nemulţumiri. În acest moment, din totalul de 100% al pacienţilor consultaţi în UPU, doar 26% se regăsesc internaţi cu foaie de internare continuă, ceea ce nu este firesc. Pe timpul verii adresabilitatea aproape se dublează și spitalul se descurcă cu același personal în aceleași spații. Aceste lucruri trebuiesc spuse, cântărite și analizate.

Secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean Constanţa este o secție nerenovată (SCJU a fost dat în folosință acum 50 ani, în anul 1969), permanent supraaglomerată. Secția are 75 paturi, unde sunt internați de obicei, 75-80 pacienți. Cei mai mulţi pacienţi ai secţiei, până la 80%, ajung aici în urma unui accident vascular cerebral. Îngrijirea bolnavului cu accident vascular cerebral este o muncă grea care cere eforturi fizice, bolnavii fiind imobilizați la pat. Cu personal insuficient (3 asistente și 2 infirmiere / tură), să tratezi și să îngrijeşti 75 pacienți (să-i ridici, să-i schimbi, să le pui scutece absorbante şi să-i igienizezi) este extrem de greu așa că întreg personalul merită să fie tratat cu respect și considerație.

Din păcate, faptul că județul nostru a rămas de ani buni fără spital municipal, așa cum probabil nu mai există nicăieri în țară, dar și că județul nu are spital de obstetrică-ginecologie, nici spital de pediatrie și niciun centru de permanență nu face altceva decât să supraaglomereze SCJU Constanța. Aproape toți miniștrii sănătății  care au venit la Constanța au recunoscut că județul nostru are un mare deficit la acest capitol și că se impune de urgență construirea a noi unități sanitare pentru a degreva SCJU (acest lucru din păcate este valabil și astăzi).

Referitor la situația actuală reprezentăm cele două membre de sindicat în comisia de disciplină astfel încât să ne asigurăm că le sunt garantate și respectate toate drepturile.