Potrivit prevederilor art. 35 din Decretul 195/2020, privind instituirea stării de urgență, „se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență.”

Astfel se impune ca inclusiv în această perioadă de criză prevederile CCM încheiat la nivel de sector/unitate, au caracter obligatoriu pentru părțile din acesta, atât în ceea ce privește drepturile și obligațiile angajaților, dar și în ceea ce privește drepturile și obligațiile angajatorului.

În acest context dreptul la informare și consultare este un drept fundamental recunoscut deopotrivă și de prevederile din Codul Muncii, dar și de prevederile din Legea 467/2006 și Legea 62/2011, sens în care în aplicarea caracterului de lege a părților pe care îl poartă Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivel de sector/unitate, impune obligativitatea angajatorului să se consulte cu reprezentanții salariaților în legatură cu modul de stabilire a programului de lucru, organizarea activității, repartizarea salariaților pe locurile de muncă, etc.

O altă obligație legală care se află în sarcina angajatorului și care de altfel se încadrează și în exigențele nederogatorii din Legea 319/2006, este aceea de a respecta prevederile art. 115, alin. 2 din Codul Muncii, în sensul că „durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore”, prevedere care trebuie valorificată inclusiv în contextul în care trebuie evitată cu orice preț epuizarea personalului, acesta constituind prima linie de apărare și singura împotriva pandemiei Covid 19.

Pentru toate aceste considerente angajatorii ar trebui să aibă în vedere că sindicatul acționează în calitate de reprezentant legitim al salariaților din unitate în numele cărora solicită să fie consultat în legătură cu modalitatea de stabilire a programului de lucru al salariaților, și a celorlalte activități mai sus menționate, astfel încât să fie respectate prevederile legale incidente și prevederile obligatorii din contractul colectiv de muncă aplicabil.

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *