Sistemul medical din țara noastră este pus la grea încercare în această perioadă iar numărul cazurilor de COVID-19 în rândul personalului medical crește tot mai mult, de la o zi la alta.

          Lucrătorii din domeniul sănătății sunt deosebit de vulnerabili la contractarea virusului datorită dublei expuneri la infecția cu SARS-CoV-2 atât de la pacienți pozitivi cât și de la colegii lor confirmați pozitivi. Strategiile actuale de testare pentru lucrătorii din domeniul sănătății se concentrează pe testarea persoanelor simptomatice, în ciuda faptului că datele disponibile sugerează că aproximativ 50% din infecții sunt asimptomatice. O caracteristică sinistră a acestei pandemii este dată de faptul că persoanele fără simptome pot răspândi virusul în mod involuntar și, în ciuda controalelor de temperatură la intrări și a întrebărilor de screening, pacienții și chiar cadrele medicale pot transmite virusul. Acești oameni infectați cu SARS-CoV-2, care nu dezvoltă simptome vor fi, prin urmare, ratați de testarea „simptomatică”. Există, de asemenea, date importante care arată că aproximativ 40% dintre bolnavii simptomatici transmit virusul înainte de apariția simptomelor. Aceasta înseamnă că sunt necesare programe de testare mult mai largi pentru a identifica acești oameni înainte de a deveni contagioși.

          Testarea periodică a întregului personal medical trebuie să constituie acum o prioritate urgentă a unităților sanitare pentru identificarea focarelor, reducerea răspândirii virusului și este esențială pentru protejarea pacienților și a personalului din spitale. Identificarea timpurie și izolarea cadrelor medicale contagioase pot ajuta la prevenirea transmiterii ulterioare a virusului către pacienți, colegi și membrii familiei, iar măsurile de prevenire și control ale infecției vizate pot reduce riscul de focare asociate asistenței medicale.

          Cercetătorii de la MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis au sugerat că testarea săptămânală a personalului medical asimptomatic ar putea reduce transmiterea virusului SARS-CoV-2 cu 16-23%, comparativ cu izolarea pe baza simptomelor, cu condiția ca rezultatele să fie disponibile în termen de 24 de ore. Este evidentă necesitatea adoptării pe scară largă a unui program extins de screening pentru cadrele medicale asimptomatice  și simptomatice. (Imperial College COVID-19 Response Team, 2020).

          Protejarea sănătății lucrătorilor medicali este esențială în aceste vremuri, mai ales atunci când personalul este limitat. Deficitul de personal în domeniul sanitar este semnificativ în România pe fondul suspendării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în unitățile sanitare, începând cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Pe lângă asigurarea unui echipament de protecție adecvat, protecția cadrelor medicale poate fi promovată prin testarea periodică a întregului personal și izolarea cu promptitudine a celor infectați. O forță de muncă sănătoasă va fi un atu extrem de important pentru răspunsul prelungit la criza COVID-19.

          Dacă nu avem grijă de acest personal medico-sanitar, atunci cum vor putea aceștia să își facă meseria și să ajute populația în lupta cu pandemia? Haideți să facem scut în jurul lor, să îi protejăm cum putem mai bine, pentru că ei sunt singurii care ne mai pot salva în lupta cu virusul ce ucide în fiecare zi.

          Personalul sanitar este esențial în aceste momente de cumpănă și trebuie tratat cu respectul care i se cuvine.

Împreună suntem mai puternici
Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *