Guvernul intenționează să “recompenseze” eforturile susținute ale angajaților din sănătate și asistență socială prin înghețarea de la 1 ianuarie 2021 a salariilor, a sporurilor și a indemnizației de hrană, conform unui proiect de OUG care încă nu este asumat de Guvern.

              La articolul I al proiectului Ordonanţei de urgenţă se arată că:

(1) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) şi alin. (41) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemruzaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

(3)         începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

(4)         Prin derogare de la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021, valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020.

În conformitate cu prevederile Legii 153/2017,  art. 38, alin. 4, salariile bugetarilor ar fi trebuit să crească:  „în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018. Creşterea respectivă şi data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat”.

              Atragem atenția Guvernului României că neacordarea majorărilor salariale legale pentru o serie de categorii profesionale din Sănătate și Asistență socială – personal auxiliar, personal TESA etc. în condițiile în care, aceștia au fost discriminați încă din anul 2018 față de colegii lor – asistenți medicali și medici, generează nemulțumiri imense în rândul salariaților și creează inevitabil premisele declanșării unor acțiuni de protest de mare amploare în anul 2021.

Am obosit să credem în buna credinţă şi în onestitatea guvernanţilor şi suntem pregătiţi să trecem la acţiune pentru corectarea inechităților și revendicarea drepturile legale.

Biroul Executiv al Sindicatului Sanitas Constanța
Împreună suntem mai puternici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dovediți că nu sunteți un robot. Completați cu cifrele corespunzătoare, caseta de mai jos. *