În Monitorul Oficial nr. 233 din 27.03.2019 a fost publicat Ordinul nr. 158/2019 pentru aprobarea Normelor de organizare și desfășurare a programului de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali.
La programul de studii complementare în asistența medicală de urgență vor avea acces moașele și asistenții medicali generaliști.
Vor avea acces cu prioritate la acest program asistenții medicali deja încadrați, cu contract individual de muncă, în cadrul serviciilor de ambulanță și în structurile de primire a urgențelor (UPU, UPU-SMURD, CPU).
În termen de cel mult zece ani, toți asistenții medicali din serviciile și structurile menționate trebuie să promoveze programul de asistență medicală de urgență și să obțină atestatul de studii complementare.
După 10 ani de la intrarea în vigoare a ordinului, angajările nu se vor mai putea face decât pentru moașele și asistenții medicali care au promovat programul și au obținut atestatul sau care fac dovada înscrierii la program, cu condiția promovării acestuia în termen de un an.
Valabilitatea atestatului va fi de cinci ani, după care va fi necesară recertificarea.
Programul de asistență medicală de urgență are durata de 13 săptămâni, ultima fiind de evaluare finală.
Moașele și asistenții medicali încadrați cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în cadrul serviciilor de ambulanță și structurilor de primiri urgente (UPU, UPU-SMURD, CPU), care nu promovează programul de studii complementare în asistență medicală de urgență și/sau nu obțin atestatul de studii complementare se vor pune la dispoziția angajatorului și nu își vor putea desfășura activitatea ca șef în cadrul echipajelor de ambulanță respectiv în zonele de tratament: triaj, resuscitare, tratament imediat, salon observație pacient critic, precum și în cadrul echipajelor SMURD .
Normele de organizare și desfășurare a programului de studii complementare în asistență medicală de urgență pot fi consultate aici.